MINTned

14 september 2018 

Congres Motiverende gespreksvoering - voor trainers, coaches en docenten 

Autonomie

Zit je met dilemma’s rond autonomie? Je altijd afgevraagd wat je nu moet met autonomie in je training Motiverende gespreksvoering? En of autonomie nu wel echt zo belangrijk is als dat men altijd beweerd? Dan is het congres ‘Autonomie, van verschillende kanten bekeken’ op 14 september in Utrecht iets voor jou!

Na een succesvol congres in 2016 organiseert MINTned dit jaar zijn derde landelijke congres. Het thema ‘Autonomie’ staat dus tijdens dit congres centraal. En daar zijn een aantal goede redenen voor.

Het ondersteunen van de autonomie van de cliënt is één van de vier aspecten van de diepgaande accepterende grondhouding zoals die gewenst is binnen Motiverende gespreksvoering. De coach, hulpverlener of begeleider probeert daarmee motivatie op te bouwen die werkelijk van binnenuit komt. Natuurlijk vindt iedereen dit belangrijk en ja, zelf zijn we ook erg gesteld op onze autonomie. Toch brengt dit ook lastige situaties met zich mee, is hieraan aandacht besteden in een training beste lastig en kent het werken vanuit de autonomie van de cliënt in veel contexten ook stevige uitdagingen en/of dilemma’s.

Tijdens het congres wordt autonomie van verschillende kanten belicht. Theoretisch en filosofisch. Praktisch en met betrekking tot de dagelijkse dilemma’s bij het toepassen van motiverende gespreksvoering. En natuurlijk ook hoe te oefenen en trainen rond het thema autonomie.

Programma

Tijdens het congres verlenen sprekers en trainers van binnen én buiten de motiverende gespreksvoering hun medewerking. Het resultaat is een interessant, inspirerend, veelzijdig en soms diepgaand programma waardoor het thema van het congres vanuit verschillende kanten belicht wordt. Daarnaast bent u aan het einde van het congres op de hoogte van bijzondere toepassingen van Motiverende gespreksvoering en vernieuwende invalshoeken.

Het programma in vogelvlucht:

 • Plenaire lezing: ‘Gezien de ander’, over de (politieke) spanning tussen motiveren en aansluiten. Een interessante lezing verzorgt door dr. Guus Timmerman, wetenschappelijk medewerker t.b.v. de bijzondere leerstoel Presentie en Zorg.
 • Workshops, ronde 1
 1. ‘Motiverende gespreksvoering - hoe werkt dat in een groep?’ door Sergio van der Pluijm (trainer Bewezen effect, auteur) & Maarten Onderdelinden (trainer/coach de Nieuwe Attitude).
 2. ‘Praktische oefeningen omtrent het thema Autonomie' door Marloes Joren (behandelaar, trainer en supervisor verslavingszorg/motiverende gespreksvoering) & Willemien Rietberg.
 3. ‘De noodzaak van WAARDEren’ door Melanie van Hoeve (trainer/coach van Hoeve trainingen) & Olivira Candido de Souza (Behandelaar 2, CRA therapeut en supervisor, Trainer Motiverende Gespreksvoering)
 4. ‘Autonomie en Outdoortraining; prima gesprekspartners’ door Richard Veldboer (MCM, outdoortrainer, supervisor, coach, mediator Lifestyle Adventures, Hanzehogeschool Groningen).
 • Plenaire lezing ‘LVB en autonomie’ door Janet de Jonge, associate lector Verslavingszorg Windesheim.
 • Workshops, ronde 2
 1. ‘DAT BEPAAL IK ZELF WEL!’ door Joyce Bakker (trainer coach Joyce Bakker advies).
 2. ‘Autonomie; Is dat nou echt zo belangrijk?’ door Martha Lettenga (psycholoog, trainer, coach Paraat)
 3. ‘Diversiteit en culturele sensitiviteit’ door Mieke Zinn (klinisch psycholoog en psychotherapeut Brijder Verslavingszorg, cognitief gedragstherapeut, supervisor, docent en leertherapeut VGCt) & Joost Beets (trainer)
 4. ‘Het identificeren van bekrachtigers: De Community Reinforcement Approach (CRA)’ door Prof. Dr. Hendrik Roozen  (GZpsycholoog, verbonden aan de University of New Mexico (VS) ‘Center on Alcoholism, Substance Abuse, and Addictions’ (CASAA), gecertificeerd trainer en supervisor Roozen & Meyers Consultancy)
 • Plenaire sessie Motiverend bewegingsadvies voor personen met psychische aandoeningen’ door Jan Knapen. Een inspirerende en interactieve sessie die u in beweging brengt!

Naast het inhoudelijke programma is er natuurlijk ook gelegenheid om anderen te ontmoeten. Geïnteresseerden, experts, trainers/docenten en practitioners. Het congres is interessant voor alle beroepsgroepen die te maken hebben met Motiverende gesprekvoering. Je kunt kennis maken en verdieping zoeken, netwerken en bijpraten. Hoe het ook zij: geïnspireerd ga je aan het einde van de middag weer naar huis.