Project omschrijving

Hetty de Laat

Tijdens mijn opleidings- en werkcarrière heb ik altijd veel interesse gehad in gezondheidsthema’s en gezond gedrag. Binnen de opleiding tot docent Gezondheidskunde (eind ’70-begin ’80) leerde ik veel over gezondheid en welzijn en hoe mensen komen tot gezond gedrag. Hoe kun je leerlingen stimuleren om voor gezond gedrag te kiezen? Weten is nog niet doen werd mij verteld. Mijn vervolgopleiding werd Gezondheidsvoorlichting. Motto: hoe kun je gezond gedrag beïnvloeden (via massamedia of interpersoonlijk in gesprekken). Na mijn opleidingen werd ik Preventiewerker in de Verslavingszorg. Daar leerde ik meer en meer kijken naar communicatie en interactie (binnen het team waarin ik functioneerde en ook in twee-gesprekken). Zeker toen daar Motivational Interviewing (MI, Motiverende Gespreksvoering, MGV) zijn intrede deed. Ik werd daar ontzettend fan van! Ik kon nu heel precies kijken naar wat er in gesprekken tussen mensen gebeurt en wat het effect hiervan is. En natuurlijk naar wat er beter zou kunnen. Dit smaakte naar meer. In 2000 rondde ik mijn opleiding tot communicatietrainer af. Daar leerde ik nog meer over gespreksvoering en hoe anderen hierin te trainen. Ik bracht meteen ook een lang gekoesterde wens in vervulling door voor mezelf te beginnen met een eigen trainingsbureau. Mijn missie werd om MI/MGV binnen veel werkvelden onder de aandacht te brengen en te implementeren. Hierdoor heb ik in heel veel verschillende werkvelden trainingen over Motiverende Gespreksvoering verzorgd. En schreef ik twee boeken over deze methodiek voor de Schuldhulpverlening, samen met Jacomijn Kuiper.
De afgelopen 25 jaar trainde ik honderden professionals in Motiverende Gespreksvoering. Enhet trainersvak staat niet stil…. gelukkig maar. Diverse media doen hun intrede en nieuwe inzichten in leren en veranderen van gedrag.
Omdat ik van vernieuwen hou, heb ik deze mogelijkheden en toepassingen in mijn trainings- en coachingsaanbod doorgevoerd. Zo ontstaan trainingen waarmee jij het verschil kunt maken in je werk.